- Pričaonica

Author Topic: Korisni programi za PC  (Read 17878 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
Fresh Download
« Reply #30 on: Jul 07, 2011, 11:34:50 »
Fresh DownloadProgram za ubrzani download. Skida datoteku u više segmenata istovremeno, a ako pukne veza download je moguće nastaviti kasnije. Besplatan je za razliku od Get Right-a. Alternativa: Free Download Manager
Fresh Download is an easy-to-use and very fast download manager that turbo charges downloading files from the Internet, such as your favorite freeware and shareware, mp3 files, movie files, picture collections, etc. Unlike any other similar utilities, this software is 100% free, no charges, no banners (which steal your bandwidth), no spyware inside it.

Key features of Fresh Download:

Turbo charges downloading files in FTP, HTTP and HTTPS protocols using your current internet connection (dial-up, cable, DSL / ADSL, satellite, T1, etc).

Pause and resume broken downloads, recovers from a dropped Internet connection.

Multiple connections download manager. To get the highest possible speed, this powerful tool uses 4 simultaneous connections (up to 8 connections) for the same file, while many other similar software only support single connection download. Based on user reports, this method may speed up your downloads by up to 400%.

Easy integration into Internet Explorer, Mozilla Firebird, Firefox, Netscape Communicator, Opera, Avant Browser, Crazy Browser, Maxthon / MyIE2, Slim Browser, in any Windows operating system (95, 98, Me, NT, 2000, XP, Vista, 7). Simply grabs any URL from these popular browsers and Fresh Download will take over.

Schedule your downloads for low traffic periods.

Clipboard monitoring and drag & drop features. Easily grabs any URL from any applications.

Antivirus support. Scan downloaded files from any viruses using your current antivirus software.

Ability to download from password protected sites, in both HTTP and FTP protocols.

Proxy Server support in both HTTP and FTP protocols.

Support for the latest browsers including Mozilla Firefox 5, Firefox 4, Opera 11, Internet Explorer 9, Internet Explorer 8.

Plus now it has a built-in Zip file extractor.

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.freshdevices.com/freshdown.html
freshdevices.com
a n n a

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
Zoner Photo Studio 13 Free
« Reply #31 on: Jul 17, 2011, 12:12:39 »
Zoner Photo Studio 13 FreeStigle su ljetne vrućine pa time i vrijeme da se ponovno u ruke uhvati foto-aparat i bilježe trenuci kojih će se kasnije rado prisjećati. To znači i gomilanje fotografija, a onda i mukotrpno uvođenje reda. Mukotrpno? S pravim alatom u rukama ne mora biti…


Na prvi pogled čovjek nikada ne bi rekao kako je riječ o oslabljenoj inačici alata za upravljanje i editiranje fotografija. No, ipak, ograničenja ima, ali ona ne narušavaju činjenicu da je ovaj alat zapravo – solidan…


Ljeto je tradicionalno vrijeme kada se čak i oni koji rijetko kada posežu za digitalnim foto-aparatom ne libe što češće njime škljocati ne bi li uhvatili neki trenutak kojeg bi se rado kasnije prisjećali. Međutim, sve veće memorijske kartice i poplava digitalnih foto-aparata (pravo je pitanje snima li tko još na film) glavni su krivci za masovno gomilanje fotografija.

Premda je nekima to teško priznati, no većina fotografija koja se snimi zapravo su kandidati za brisanje, a tek je manji dio onih slika koje vrijedi zadržati. Još je manji dio onih na kojima ne treba raditi baš nikakvu korekciju. Stoga je izbor alata za upravljanje, pregledavanje i editiranje fotografija presudan kako bi se što lakše pronašle slike vrijedne čuvanja, popravile one koje zahtijevaju korekciju, ali i lakše pregledavale.

Vrijeme tradicionalnih preglednika fotografija pomalo već prolazi, ali uvijek ima mjesta za alate koji kombiniraju tri osnovna modula, onaj za pregledavanje, editiranje i organizaciju slika, a jedan od poznatijih koji nudi priličan broj značajki upravo je Zoner Photo Studio. Međutim, ono što ga je učinilo popularnim nisu samo bogate mogućnosti nego zapravo posebna besplatna inačica (uz nju postaje i dvije za koje se mora platiti).

Već nakon nekoliko kratkih instalacijskih koraka, prikazat će se sučelje koje ni na koji način ne daje naslutiti kako je riječ o besplatnom i ograničenom izdanju. To će postati evidentno tek kada potražite neku od značajki na koju ste možda navikli koristeći neki od sličnih programa (kao što je mogućnost otvaranja više tabova s fotografijama, stvaranje HDR fotografija, procesiranje RAW formata i drugo), no treba imati na umu kako besplatna inačica ima i svoju ciljanu publiku.

Osim toga čak niti kućno izdanje nema sve mogućnosti koje bi neki očekivali, one su rezervirane tek za profesionalnu inačicu čime postaje jasno kako je besplatno izdanje namijenjeno generalnim konzumentima. Pa, ipak, i ovo izdanje koje ne treba platiti prilično je dobro opskrbljeno značajkama i podrškama čime se ponovno potvrđuje zašto je Zoner Photo Studio stekao vjernu publiku.

U osnovi je podijeljen na tri modula: upravitelj, editor i preglednik. Osnovni je modul onaj za upravljanje slikama pa će taj biti i aktivan pri svakom pokretanju. Tu nema prevelikih iznenađenja; omogućuje uvoz fotografija s digitalnih foto-aparata ali i putem skenera, nudi prikaz i editiranje hrpe informacija o samim slikama (dodjeljivanje ključnih riječi, ocjenjivanje, sređivanje GPS podataka i slično), a pomaže i pri kreiranju kataloga.

Tu je i nekoliko pomoćnih alata kao što je onaj za slijednu promjenu naziva, zatim slijedno editiranje metapodataka (EXIF), naprednu selekciju fotografija te napredno pretraživanje (moguće je pretraživati i na temelju GPS podataka) i slično. Zgodno je i to što je moguće relativno precizno filtrirati prikaz fotografija (slike će povlačiti iz mapa ili iz kataloga koje je prethodno potrebno napraviti). Ne moramo niti spominjati kako je u stanju prikazivati golem broj formata (uključujući i RAW), a ukupno gledano, bez obzira na neke manjkavosti i mogućnosti koje su rezervirane za komercijalna izdanja, modul za organizaciju fotografija doista će pomoći pri uvođenju reda.

Ruku pod ruku s organizacijom fotografija ide i njihovo pregledavanje. Ugrađeni preglednik sposoban je prikazati velik broj formata i, kao i brojni drugi alati ove vrste, kreirati dijaprojekciju od zadanih mu slika. Uz osnovni slideshow, tu je i napredni koji omogućuje definiranje glazbe, izbor tranzicijskih efekata te definiranje zaglavlja i podnožja. Tu su i klasične kontrole za navigaciju po fotografiji (povećavanje, smanjivanje, rotiranje i drugo), zgodni detalji kao što je mogućnost zaključavanja zumiranja i poseban panel s malim prikazom slika u katalogu ili nekoj mapi. Osim toga, preglednik je u stanju prikazati i histogram, nekoliko osnovnih podataka o slici koja se prikazuje te označiti blowout regije na fotografijama.

Treći je modul namijenjen editiranju fotografija, a premda će mu mnogi naći zamjerke, u osnovi nudi sasvim dovoljno značajki za odrađivanje bazičnog popravka fotografija. Štoviše, nudi i neke alate koje ne biste očekivali u besplatnoj inačici, ali ih često trebate. Dobar primjer je ugađanje levela ili alata za kloniranje regija slike (Clone stamp). Uz „naprednije“ alate tu su i oni za brzo i automatsko ugađanje parametara fotografije, zatim alat za ugađanje boje i svjetla, oštrine i alat za zamućivanje. Osim toga, tu je i cijeli niz specijalnih efekata, alat za uklanjanje efekta crvenih očiju, popravljanje horizonta i štošta drugo. Stavimo li ruku na srce, sami alati nisu toliko rafinirani da njihovi rezultati oduševljavaju, no za osnovno popravljanje fotografije, dobro će poslužiti.

Od drugih mogućnosti vrijednih spomena, treba izdvojiti opciju kreiranja kalendara, panorama (na žalost, ovo je jedan od slabijih dijelova pa kreiranje panorama baš i nije na zavidnoj razini), 3D fotografije, slanje na poznate servise (Facebook, Flickr, Picasa), izrada razglednica i još ponešto. U svakom slučaju, ako trebate integrirani alat za općeniti rad s fotografijama, besplatno izdanje Zoner Photo Studia bi vas moglo ugodno iznenaditi.

Za više mogućnosti, uvijek možete probati izdanje Home koje je potrebno platiti 50 dolara i verziju Pro koja stoji 70 dolara.

Zoner Photo Studio 13 Free

Namjena


 Upravljanje, editiranje i pregledavanje digitalne fotografije

Platforma

 Windows XP/Vista/7

Veličina

 22,5 MB

Status

 Besplatan

Download

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://free.zoner.com/download.asp
URL

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://free.zoner.com/

bug.hr
a n n a

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
Connectify 2.2 - Bežično spajanje
« Reply #32 on: Jul 23, 2011, 11:25:57 »
Connectify 2.2 - Bežično spajanjeDijeljenje internetske veze putem bežične mreže danas je postalo sasvim prirodno na uređajima s Androidom (i drugima), a ako niste znali, isto to je moguće napraviti na računalu s Windowsima 7, premda to baš i nije očigledno…


Nema puno mudrosti – treba samo popuniti potrebne parametre i kliknuti na Start Hotspot. Ubrzo nakon toga drugi će se moći spojiti na vaše računalo i iskoristiti dijeljenu vezu s Internetom…


Dijeljenje internetske veze danas je sasvim tipična potreba brojnih mobilnih korisnik, a razloga zašto biste htjeli dijeliti internetsku vezu putem bežične mreže ima mnogo. Koji god ti razlozi bili, pokušate li takvo što napraviti na svojemu prijenosniku ili računalu opremljenom bežičnim adapterom, vrlo vjerojatno ćete se prvo naći u nedoumici, a tek uvidjeti da baš i nema očigledne opcije s kojom biste svoje računalo pretvorili u hotspot.

Zanimljivo je da ova mogućnost, premda nije očigledna, postoji još od Windowsa XP. Trebali ste samo instalirati nadogradnju za ICS koja je omogućava kreiranje AD Hoc bežične mreže putem koje se mogla dijeliti žična internetska veza. Na žalost, kako je riječ o AD Hoc mreži, posve su jasna ograničenja pa je ova mogućnost slabo zaživjela, a mnogi niti danas ne znaju da je ikada postojala.

Ipak, razvojni inženjeri iz Microsofta su s novom inačicom Windowsa otišli i korak dalje, omogućavajući da se iskoristi Virtual Wi-Fi. Jednostavnije rečeno, Windows 7 je u stanju virtualizirati bežični adapter putem kojeg se drugi korisnici mogu spajati na bežičnu mrežu i pristupiti internetskoj vezi koja je na računalu dostupna putem bilo kojeg izvora (žično ili bežično – to je nevažno). Drugim riječima, računalo će tako biti transformirano u svojevrsni AP, a jedni je uvjet da računalo ima jedan fizički bežični adapter.

Na žalost, ne postoji sučelje putem kojega biste to mogli izvesti, nego je potrebno upustiti se u rad u naredbenom retku i iskoristiti neizbježni NetShell, iskoristiti značajku hostednetwork (za ljubitelje rada u naredbenom retku: netsh wlan set hostednetwork mode = allow ssid = "VirtualniWIFI" key = "ovdjeidelozinka" keyUsage = persistent, pa onda netsh wlan start hostednetwork za pokretanje mreže i netsh wlan stop hostednetwork kako bi zaustavili mrežu) te zatim konfigurirati dijeljenje veze s Internetom ako želite da mu drugi mogu pristupati. U suprotnom ćete oformiti samo manju lokalnu mrežu.

Međutim, oni koji preziru rad u naredbenom retku i nisu voljni ručno odrađivati konfiguraciju mogu iskoristiti jednostavan maleni alat koji će ih te muke upravo riješiti. Riječ je o besplatnom alatu Connectify koji omogućuje da u par jednostavnih koraka. Instalacija je vrlo jednostavno, no treba paziti da ne instalirate neželjeni softver (uklonite kvačice kada se ponudi instalacija dodatnog softvera), ali svakako treba instalirati upravljački program i virtualni mrežni adapter koji su mu potrebni za rad.

Nakon instalacije, Connectify će se smjestiti u sistemski tray i o tome vas obavijestiti, a pokrenut će se i čarobnjak koji će vas voditi korak po korak do stvaranje softverske bežične priključne toče. U prvom je koraku potrebno upisati proizvoljni naziv bežične mreže, zatim definirati lozinku koju će klijenti morati upisati za pristup te izabrati mrežni adapter putem kojeg je dostupna veza s Internetom kako biste je s drugima dijelili. U suprotnom, izaberite No Internet Sharing. Ostaje još samo dovršiti čarobnjak, a nakon nekoliko konfiguracijskih zahvata koje Connectify mora provesti, virtualni AP će biti spreman za prihvaćanje klijenata.

Status je u svakom trenutku moguće vidjeti putem ikone u sistemskom trayu, zaustaviti virtualni hotspot, promijeniti parametre ili jednostavno ponovno pokrenuti čarobnjak. Sučelje je totalno asketsko, no niti nema potrebe za nečim raskošnijim. Nekim će se zgodnim učiniti mogućnost pregleda povijesti spajanja i drugih statističkih podataka, no jednom kada pokrenete virtualni AP, rijetko ćete uopće svraćati u sučelje. Osim da, kada za njom više nema potrebe, isključite bežičnu priključnu točku.

Dakle, tražite li jednostavan način kako s drugima u blizini podijeliti svoju vezu s Internetom i to bežično, a da pri tome ne morate prolaziti torturu naredbenog retka, ovome biste besplatnom alatu trebali dati priliku. Koristiti ga je vrlo jednostavno, a iako postoji mogućnost da se neki uređaji jednostavno neće htjeti spojiti na virtualnu bežičnu priključnu točku (ponekad pomaže ručno podešavanje IP adrese), u većini slučajeva Connectify je radio onako kako i treba.

Connectify 2.2

Namjena


 Omogućuje dijeljenje internetske veze putem bežične mreže

Platforma

 Windows Vista/7

Veličina

 2,33 MB

Status

 Besplatan

Download

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://download.cnet.com/Connectify/3000-18508_4-75024171.html?part=dl-10061477&subj=dl&tag=button
URL

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.connectify.me/

bug.hr
a n n a

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
4 specijalizirana alata za uvećanje bitmap slike
« Reply #33 on: Jul 24, 2011, 09:21:22 »
4 specijalizirana alata za uvećanje bitmap slike


Malo je onih koji nisu iz ovih ili onih razloga htjeli uvećati neku fotografiju iz svoje zbirke. Ono što je zajedničko svima koji su to pokušali je problem pikselizacije slike, šuma i sl., tj slika s povećavanjem gubi na kvaliteti. Ono što je cilj svim alatima za povećanje digitalnih fotografija je svesti gubitak kvalitete slike na najmanju moguću mjeru.

Jedna od ključnih stvari koja utječe na povećanje slike je sam format u kojem se slika nalazi, tj kojoj vrsti grafičkog prikaza slika pripada. Općenito, postoje dvije vrste prikaza digitalne slike, a to su vektorske i bitmap slike.

Vektorske slike napravljene su od mnogo individualnih skalirajućih objekata. Ti objekti ovisni su o matematičkim proračunima, a ne o pikselima, pa su vektorske slike bez obzira na povećanje uvijek jednake kvalitete, tj neovisne su o rezoluciji. Glavni nedostatak vektorske slike je da se objekti prikazuju jednobojno te slika nastala u ovom prikazu nikako ne može po kvaliteti, bojama i tonu biti jednaka slici u bitmap zapisu. Najpoznatiji formati vektorskih slika su ai, cdr, cmx, cgm, dxf i sl, a  povećanje ovih slika može se izvršiti u bilo kojem od programa specijaliziranih za vektorske slike kao što su npr Adobe Illustrator, CorelDraw, Xara Xtreme i drugi.

Upravo iz razloga što povećavanje vektorskih fotografija ne predstavlja problem većini korisnika time se ovaj članak neće posebno baviti.

Bitmap slika sastavljena je od piksela posloženih u mrežu (engl. Grid) i ovakva vrsta slike ovisna je o rezoluciji (broju piksela u slici) te je upravo zbog te ovisnosti veoma teško povećati ovakvu sliku bez gubitka kvelitete. Isto vrijedi i za smanjenje slike samo što se u tom slučaju pikseli odbacuju, a kod povećanja se pikseli dodaju i tu nastaje glavni problem uvećavanja slike u bitmap prikazu. Naime, kod dodavanja piksela, dodani piksel mora poprimiti boju ovisno o pikselima koji ga okružuju i taj proces se naziva interpolacija slike (engl. Interpolation) i temeljna je zadaća softwarea obrađenog u nastavku.

Najpoznatiji formati bitmap slika su bmp, gif, png, jpg, jpeg, pict, tiff, psd i pcx, a najpoznatiji alati za njihovo editiranje su Microsoft Paint, Adobe Photoshop, Corel Paint Shop Pro, GIMP i drugi.

Iako mnogi alati za editiranje bitmap slike daju dobre rezultate u njihovom povećanju, postoje specijalizirani alati kojima je to jedina namjena, stoga je i rezultat rada s njima puno puta bolji nego s nekim poznatijim editorima slike.

SmillaEnlarger

Ovaj mali besplatni program pomoći će vam da uvećate slike bez gubitka kvalitete. SmillaEnlarger također može konvertirati slike niske rezolucije u slike visoke rezolucije minimiziranjem distorzije slike i održavanjem što je više moguće detalja. U programu se nalazi mnoštvo opcija za podešavanje  te panel za real-time pregled uvećane slike.

Ono što je pomalo iritirajuće kod ovog alata je što ne sadrži tipku Save već alat kod promjene veličine slike automatski sprema sliku u zadani direktorij.

Ako želite povećavati slike uz minimalan gubitak kvalitete, brzo i maksimalno jednostavno onda je ovo program za Vas jer uz maksimalnu jednostavnost daje vrhunske rezultate.

SizeFixer

SizeFixer je komercijalan alat za uvećanje bitmap slika razvijen od FixerLabs. Ono po čemu je ovaj alat posebniji od drugih je da omogućuje uvećanje slike i do 400%, a to je puno dalje od mogućnosti drugih alata za uvećavanje slike. Ovaj alat smo isprobali na velikom broju primjera i rezultat bi uvijek bio znatno bolji nego što ga daju ostali programi u ovom članku. U ovom slučaju dobar rezultat ima i svoju cijenu, no proizvođač nudi 30 dana besplatnog korištenja uz prethodnu registraciju. SizeFixer dolazi u tri različite verzije: XL, SLR i Home. SizeFixer XL koji smo testirali može se kupiti za $199.95, dok SLR i Home postižu cijene od $269.90 i $59.95. Ovaj alat nije ni po čemu običan, a koliko je kvalitetan dovoljno govori činjenica da ga koriste državne institucije diljem svijeta, američka vojska te NASA. Ako si ne možete priuštiti ovaj alat, svakako skinite Trial verziju i isprobajte ga.

Reshade

Reshade eliminira većinu problema nastalih uvećavanjem bitmap slike kao što su pikselizacija, gubitak fokusa, gubitak oštrine i sl. Program sadrži mnoštvo opcija za podešavanje krajnjeg rezultata. Maksimalna podržana veličina slike iznosi 4000×40000 piksela, dok je najmanja 50×50 piksela.  Uz desktop izdanje Reshade dolazi s online alatom za povećavanje slika. Iako je online verzija besplatna, desktop verzija je komercijalna i njena cijena iznosi 149$.

Ono što je nama upalo u oko je da je Reshade sučelje puno opcija, a opet pregledno i lako za korištenje. Većina stvari podešava se pomoću slider-a, a uz program dolazi i video tutorial koji bi Vam trebao približiti mogućnosti ovog programa.

PhotoZoom Pro 4

Ovaj oku ugodan program omogućuje uvećavanje fotografije i do 1000000×1000000 piksela, bilo ukucavanjem dimenzija, bilo odabirom jedne od čestih veličina ili pak  podešavanjem slider-a. PhotoZoom Pro podržava sve popularne metode povećanja slike, ali najbolje rezultate postiže svojom nasnažnijom opcijom S-Spline Max, a rezultat rada ovog programa je neusporedivo bolji od onog u Photoshopu i sličnim programima. Gotovo sve mogućnosti koje se teoretski mogu podešavati kod uvećanja slike podržane su u ovom programu koji je vjerojatno najpopularniji od alata koje smo testirali, a opcija koja je kod ovog alata posebno bitna je Artifact Reduction. Radi se o opciji koja uklanja kvadratičaste pojave na slici uzrokovane JPG konverzijom. Kao dodatni bonus, program radi kao plug-in za sve verzije Photoshop-a te Paint Shop Pro alata.
 PhotoZoom Pro možete kupiti po cijeni od 169e, dok PhotoZoom Classic 4 koji predstavlja oslabljenu verziju možete dobiti po cijeni od 79e.

Iako nije najbolji alat koji smo mogli probati, odabir ovog alata jednostavno ne može biti krivi izbor, dapače, preporučujemo ga!

pcchip.hr
a n n a

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
TunnelBear 1.0
« Reply #34 on: Aug 07, 2011, 06:13:49 »
TunnelBear 1.0Ako ste ikada bili frustrirani činjenicom da ne možete pristupiti nekom sadržaju na Internet jer mu se može pristupiti samo iz određene zemlje, onda će vam se ova VPN usluga dopasti. Osim što klijent lijepo izgleda, usluga je cijenom pristupačna i radi – odlično!


Klijent izgleda lijepo, a cijelu je uslugu iznimno jednostavno koristiti… Potrebno je samo aktivirati konekciju lijevim prekidačem i odlučiti želite li pristupati sadržaju lociranom u SAD-u ili Engleskoj…


Malo što je tako frustrirajuće kao geografsko ograničavanje pristupu sadržaju pa onda i nemogućnost da se uživa u uslugama kao što su Hulu, Spotify ili Pandora. Srećom, da bi se pristupilo servisima koji moraju ograničiti pristup svojemu sadržaju samo određenim zemljama (najčešće SAD i Engleska) moguće je iskoristiti prednosti VPN-a (Virtual Private Network).

Trik je što se s vašeg računala formira kriptirana sigurna veza s davateljem VPN usluge pri čemu se dodjeljuje i IP adresa geografski pozicionirana u zemlji gdje se nalazi i sadržaj kojemu želite pristupiti. Zahvaljujući tome, servisi će misliti da im pristupate iz zemlje kojoj je pristup dozvoljen i – moći ćete uživati u sadržaju. Ipak, razne se VPN usluge razlikuju i ne rade sve onako kako se to od njih i očekuje.

Bolje rečeno, bez obzira što ćete dobiti drugu IP adresu i tako, ako već ništa drugo, osigurati da surfate anonimno pri čemu će i promet biti kriptiran pa lokalni ISP neće znati ništa o prometu koji generirate, servisi kao što je Hulu ipak će ostati nedostupni. Naime, prilično su ažurni u blokiranju VPN usluga, ali ponajviše proxy poslužitelja, pa ponajviše besplatni VPN servisi jednostavno neće raditi onako kako biste to htjeli.

Srećom, postoji i velik broj VPN usluga koje rade odlično, a jedan od boljih primjera upravo je TunnelBear. Jedan od razloga zašto je TunnelBear ubrzo postao prilično popularan činjenica je da izgleda atraktivno, iznimno ga je jednostavno koristiti, a radi upravo ono što i hoćete – omogućuje da pristupite servisima kao što su Hulu ili Pandora.

Instalacija je iznimno jednostavno, a pri prvome će pokretanju biti instaliran i mrežni adapter potreban za uspostavljanje VPN veze pri čemu će vas tražiti da se instalira i upravljački program pa ako iskoči kakvo upozorenje o tome kako se ne može verificirati proizvođač upravljačkog programa – slobodno to ignorirajte i instalirajte driver.

Nakon nekoliko trenutaka, pokrenut će se TunnelBear i novi korak, kreirane korisničkog računa. Podatke koji upisujete moraju biti točni, a inicijalno ćete dobiti besplatni račun s 500 MB prometa mjesečno i 128-bitno kriptiranje prometa. Ako imate račun na Twitteru, možete dobiti dodatnih 1 GB prometa tako da tvitate I want 1 GB of free data. Naravno, ako namjeravate TunnelBear koristiti intenzivnije, onda se možete odmah odlučiti za paket Giant s kojim dobivate neograničen promet i 256-bitnu enkripciju prometa.

Jednom kada ste sve podesili i aktivirali račun, u elegantno osmišljenom sučelju koje podsjeća na starije radio-aparate pronaći ćete i dvije sklopke. Lijevom se aktivira VPN konekcija, a s desnom izabirete zemlju za koju želite da se doima kao da iz nje surfate. Za sada su dostupne samo dvije, SAD i Engleska, no to je sasvim dostatno budući da većina zanimljivih servisa potječe upravo iz tih zemalja.

U glavnom je sučelju prikazana dostupna i preostala količina prometa ili goriva kako to voli nazivati tim zadužen za razvoj TunnelBeara, zatim je tu prikaz trenutne brzine prijenosa upotupnjen grafičkim prikazom tijeka prometa te status. Međutim, ono što je najvažnije svakako je činjenica da TunnelBear radi odlično. Streamanje videozapisa i audiozapisa radi besprijekorno, spajanje je brzo i sasvim bezbolno, a sam je klijent posve nenametljiv (najbolje ga je minimizirati u sistemski tray). Sve to je nešto s čime se brojni drugi VPN servisi baš i ne mogu pohvaliti.

Muči li vas pitanje je li uopće legalno koristiti ovakve VPN usluge, ne morate se brinuti. Ne postoji niti jedan zakon koji brani korištenje VPN-a, no uvijek se treba pridržavati uvjeta o korištenju servisa kojemu pristupate pa to treba imati na umu. Zanimljivo je da i sam TunnelBear ima jedno ograničenje – ne radi iz Kine. Srećom, iz svih drugih zemalja radi sasvim normalno, pa ako često putujete na destinacije koje nisu u Kini, moći ćete TunnelBear koristiti gdje god se nalazili.

Drugim riječima, ako tražite način s kojim biste surfali Internetom i doživjeli ga kao da živite u neko drugoj zemlji, TunnelBear vas neće iznevjeriti. Za sada radi odlično i omogućuje pristup geografski ograničenom sadržaju i kriptira vezu pa se, barem za sada, doista isplati investirati oko 5 dolara mjesečno za neograničen promet (autori kažu i povremeno pokoju kanticu meda). Nadajmo se samo da kvaliteta kojom se TunnelBear sada može pohvaliti neće srozati te da usluge kao što su Hulu neće ubrzo blokirati TunnelBear. Osim toga, voljeli bismo u budućnosti vidjeti i inačicu za pametne telefone i tablet računala.

TunnelBear 1.0

Namjena


 VPN usluga za pristup geografski ograničenom sadržaju

Platforma

 Windows XP/Vista/7

Veličina

 12,5 MB

Status

 Little (Besplatan) / Giant (4.99 USD/mj)

Download

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.tunnelbear.com/install/
URL

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.tunnelbear.com/install/

bug.hr
a n n a

Offline gorski

 • Administrator
 • *****
 • Posts: 6437
 • Country: it
 • Activity:
  13.33%
 • Ugled: 362
 • Gender: Male
 • Izfrustrirani utopist...
Re: Korisni programi za PC
« Reply #35 on: Aug 07, 2011, 06:24:47 »
Ne bi li se to moglo preko Proxy servera?

Je li to netko probao, mozda?

Na pr. BBC Player.
You are not allowed to view links. Register or Login - ovo je dusa Prosvjetiteljstva i Moderne...

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
EaseUS Partition Master 9.0
« Reply #36 on: Aug 08, 2011, 11:38:24 »
EaseUS Partition Master 9.0


Predstavljeno je najnovije izdanje najpopularnijeg alata za particioniranje diskovnog prostora na računalima pogonjenim Windows operacijskim sustavom.

Verzija 9.0 EaseUS Partiton Master-a donosi nekoliko velikih novih mogućnosti kao što je spajanje susjednih particija na istom fizičkom disku. Komercijalne verzije također dolaze s podrškom za dinamičke volumene, uključujući kopiranje, promjenu veličine i konverziju bez gubitka podataka.

Partition Master 9.0 Server donosi proširene mogućnosti za popravak particija s podrškom za RAID-5. Također, u alat je ugrađena podrška za command-line upotrebu koja omogućuje administratorima sustava kreiranje automatiziranih funkcija bez potrebe za pokretanjem glavne aplikacije. Program je također kompatibilan sa Windows Home Server sustavom.

Sve verzije ovog odličnog programa također imaju ugrađenu mogućnost za brisanje podataka sa nedodjeljenog prostora što je prilično korisno ako ste upravo obrisali particiju koja je sadržavala podatke za koje želite biti sigurni da su izbrisani s Vašeg diska.

Partition Master 9.0 uključuje i skup video tutorijala, kako u besplatnoj tako i u komercijalnim verzijama za one koji se po prvi puta susreću s ovakvom aplikacijom, a sama mogućnost učenja pomoću video tutoriala nudi se na prozoru koji se pojavljuje kod otvaranja programa.

EaseUS Partition Master 9.0 Home Edition je dostupan kao besplatan proizvod za nekomercijalnu upotrebu. Minimalni zahtjev ove aplikacije je Windows 2000 operacijski sustav, a kompatibilna je sa 32 i 64-bitnim sustavima.

Cijene komercijalnih verzija kreću se od $19.95 za Professional verziju programa za Linux OS pa do $699,00 za Techician verziju namjenjenu najzahtjevnijim korisnicima.

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.partition-tool.com/personal.htm
pcchip.hr
« Last Edit: Aug 08, 2011, 09:39:05 by anna »
a n n a

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
AceBackup 3.0.1
« Reply #37 on: Aug 22, 2011, 01:03:12 »
AceBackup 3.0.1Rješenja i softvera za izradu pričuvnih kopija datoteka zaista postoji mnogo, a prilično se razlikuju ne samo po mogućnostima nego i po konceptu. Ovaj će se besplatan alat ponajviše dopasti kućnim korisnicima koji žele backupirati samo važne datoteke…


Sučelje koje je prikladnije nekom upravitelju datoteka nego alatu za backup na prvi pogled ne djeluje previše intuitivno, no jednom kada se kreira osnovni projekt i dodaju mape i datoteke koje će se backupirati – postaje prilično praktično…


Redovita izrada pričuvnih kopija važnih podataka trebala bi postati dijelom redovite higijene svakoga tko koristi računalo, pa makar i za igranje. Naime, gubitak podataka jedno je od najstresnijih događaja s kojima se korisnici računala mogu susresti, a jednom kada podaci nestanu, kasno je za očajavanje i kajanje zbog činjenice da nigdje ne postoji pričuvna kopija dragocjenih datoteka.

Metoda, koncepata i generalnog softvera (je li netko spomenuo rsync?) koji posao kopiranja datoteka u svrhu sigurnog čuvanja ima zaista mnogo; tu će se doista pronaći svašta. Od onih koji stvaraju preslike cijelih diskova i particija, preko onih koji rade kao vremenska mašina, do onih klasičnih koji kopiraju pojedinačne mape i datoteke. AceBackup je besplatan backup alat koji spada u potonju skupinu, ali nudi neke mogućnosti koja njegova besplatna braća često nemaju.

Bez obzira što na prvi pogled ne djeluje previše robusno, ispod površine krije nekoliko zgodnih iznenađenja. Među prvima jest mogućnost skladištenja pričuvnih kopija datoteka na udaljenim FTP poslužiteljima, čime zapravo dodatno otkriva kako nije namijenjen masovnom backupu svega što vam padne na pamet (uključujući i operacijskog sustava), nego najvažnijih mapa i datoteka.

Naravno, odredište za čuvanje pričuvnih kopija može biti bilo kakav disk sve dokle god se može prijaviti Windowsima kao takav, a AceBackup zna snimati optičke medije te kopirati datoteke u dijeljene mape na lokalnoj mreži. Osim toga, još jedan trik kojim se može pohvaliti, a četa besplatnih konkurenata takvo što obično ne nudi, jest mogućnost stvaranja više verzija iste datoteke.

Drugima riječima, kod izrade backupa, ako AceBackup uoči istu datoteku no detektira da je izmijenjena, u stanju je napraviti njenu novu kopiju kako bi kasnije bilo moguće vratiti starije inačice datoteka. Premda je ova mogućnost zgodna, ne radi u stvarnom vremenu, a možda najveće ograničenje AceBackupa jest nemogućnost kopiranja datoteka kojima neki proces već pristupa. Stoga AceBackup ne bi trebalo smatrati vremenskom mašinom, ali je mogućnost verzioniranja svejedno dobrodošla.

Uz istaknute mogućnosti koje ga svakako izdvajaju iz gomile besplatnih alata, AceBackup se može pohvaliti i drugim zgodnim značajkama. Tako je tu mogućnost komprimiranja pričuvnih kopija datoteka, zatim njihovog šifriranja i to korištenjem nekoliko različitih kriptografskih algoritama, ali i izravno kopiranje datoteka bez ikakve promjene što je zgodno ako želite imati mogućnost povrata datoteka, a da to ne morate raditi putem AceBackupa.

Premda to na prvi pogled možda neće tako djelovati, no AceBackup je prilično jednostavno koristiti. Dovoljno je pokrenuti čarobnjak za izradu projekta (njih je moguće imati više, a svaki može sadržavati više različitih mapa ili datoteka koje želite backupirati), pri čemu će se odrediti osnovni parametri za izradu pričuvnih kopija kao što je odredište, razina sažimanja, šifriranje, hoće li se datoteke samo ažurirati, prekopirati ili će biti aktivno verzioniranje te konačno definiranje rasporeda po kojem će se backup odvijati (uz još hrpicu drugih parametara).

Nakon toga je potrebno definirati što će se backupirati, a to je najjednostavnije napraviti tako da se na paneli s alatima samoga projekta klikne na gumb Backup. Pokrenut će se novi čarobnjak koji će vam pomoći pri dodavanju mapa i datoteka za koje želite da se backupiraju te prvi put pokrenuti izradu pričuvne kopije. Nakon toga AceBackup postaje tipičnim alatom koji se jednom namjesti i onda pusti da svoj posao odrađuje s povremenom kontrolom (generiraju se log-datoteke, a u stanju je poslati i poruku e-pošte).

Možda se čini da je princip definiranja što će se backupirati bespotrebno složeno, jer se ne definira istovremeno kada se kreira i projekt, no odvajanje od projekta zapravo nije loše – tako je naknadno jednostavnije dodati nove mape i datoteke u projekt, a da ga se drugi parametri ne moraju pregledavati niti mijenjati. Štoviše, u kontekstnom izborniku pojavit će se opcija Add to AceBackup 3 koja omogućuje da vrlo jednostavno nekom projektu dodate mape ili datoteke za backup.

Vraćanje datoteka također je jednostavno; dovoljno je u panelu s projektom kliknuti na tipku Restore i pokrenut će se čarobnjak za povrat datoteka. Valja ih pronaći i označiti i potom odrediti hoće li biti vraćene na istu lokaciju ili neku drugu, a ako datoteka ima više verzija potrebno je kliknuti desnom tipkom miša na nju, izabrati Properties i karticu Versions te zatim inačicu datoteke koju želite vratiti i potom sve potvrditi klikom na gumb Restore.

Sve u svemu, AceBackup je prilično dobar alat za izradu pričuvnih kopija datoteka koji radi dovoljno brzo, pouzdano, a nudi više mogućnosti no što je običaj vidjeti u besplatnoj konkurenciji. Stoga, ako tražite kvalitetan alat za čuvanje vama dragih datoteka, prije nego odmahnete rukom u uvjerenju da je izrada backupa aktivnost koja samo ometa svakodnevicu ili znate za neki bolji alat, dajte AceBackup priliku. Mogli biste se iznenaditi.

AceBackup 3.0.1

Namjena


 Alat za izradu pričuvnih kopija datoteka i mapa

Platforma

 Windows XP/Vista/7

Veličina

 4,67 MB

Status

 Besplatan

Download

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.acebackup.com/download.htm
URL

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.acebackup.com/

bug.hr
a n n a

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
IObit Uninstaller 2.0
« Reply #38 on: Sep 11, 2011, 11:49:07 »
IObit Uninstaller 2.0Nije rijedak slučaj da nakon tradicionalnog uklanjanja aplikacija s računala koristeći njihov vlastiti mehanizam deinstalacije ostane hrpa raznoraznih datoteka i zapisa u registarskoj bazi. Kako biste bili sigurni da tragovi ne ostaju, treba vam alat poput ovoga…


Pregledno sučelje mu je prednost, baš kao i činjenica da je riječ o portabilnom programu. Ne morate se brinuti da će, ako odlučite prestati koristiti IObit Uninstaller, iza njega ostati tragova…


Deinstalacija programa nije ništa neobično i to pogotovo na Windowsima, pa tim više čudi što upravo taj segment nikako da bude doveden na onu razinu koja bi se očekivala. Naime, ne samo da je ugrađeni alat za prikaz instaliranih programa na računalu spor, nego se oslanja isključivo na mehanizam za deinstalaciju upravo aplikacije koju se želi s računala ukloniti. Ovo potonje ne mora nužno biti loše, no nerijetko je slučaj da nakon deinstalacije nekoga programa iza njega ostane hrpa tragova; zapisa u registarskoj bazi, suvišnih datoteka i slično.

Srećom, postoje alternative koje nadoknađuju taj nedostatak nudeći temeljitu deinstalaciju programa. Neki od ponajboljih su već bili ugošćeni u ovoj rubrici (na primjer, Revo Uninstaller), dok je ovotjedni alat nedavno zaživio u novoj inačici i dokazao da se može prilično solidno nositi s temeljitom deinstalacijom aplikacija. Zapravo je riječ o portabilnom alatu, pa vas ne mora brinuti činjenica što će sve ostati iza njega ako ga se odlučite prestati koristiti.

Krasi ga oku ugodno i vrlo jasno sučelje, a bez obzira što nije opremljen kao konkurencija, i to pogotovo komercijalna, svoj posao obavlja prilično uspješno. Pri svakom pokretanju bit će prikazan popis svih instaliranih aplikacija (popis nije trenutan, nego će se popunjavati dinamično no prikaz je daleko brži no što je to slučaj kod alata ugrađenog u Windowse), a ako želite pronaći specifičan program, moguće je popis sortirati prema nazivu, veličini i datumu instalacije. Osim toga, u gornjem desnom dijelu je polje za pretraživanje, pa onako kako u njega unosite naziv, tako će biti filtriran popis aplikacija što je praktično za sve one koji na računalu imaju golem broj instaliranih aplikacija.

Uz to, na lijevoj strani glavnoga prozora dostupni su gumbi koji dodatno olakšavaju pronalazak onoga što želite ukloniti. Tako je tu poseban dio koji će prikazati koji su sve toolbarovi instalirani (zgodno ako ih se napokon želite riješiti i rasteretiti prozor browsera), zatim dio koji prikazuje tek nedavno instalirane aplikacije, njega slijedio dio s velikim aplikacijama (one koje zauzimaju najviše prostora na disku), zatim aplikacije koje rijetko koristite (idealni kandidati da ih se najprije ukloni) te konačno dio s instaliranim ažuriranjima za Windowse.

Prvi vrhu prozora dominiraju dva velika gumba; prvi pokreće proceduru klasične deinstalacije, dok drugi primjenjuje „nasilnu“ deinstalaciju (namijenjeno aplikacija koje se uporno ne žele u potpunosti ukloniti ili za slučajeva kada inicijalna deinstalacija nije bila uspješna). Pored njih je moguće i kvačicom aktivirati slijednu deinstalaciju nakon čega će biti moguće u popisu programa označiti više aplikacija za deinstalaciju.

Sam proces uklanjanja aplikacija nije posve automatiziran, pa je potrebna korisnička intervencija čak i u slučaju slijedne deinstalacije. Naime, prije svake deinstalacije biti će kreirana točka za vraćanje sustava, a nakon toga će se pokrenuti deinstalacija aplikacije koju se želi ukloniti pa treba odgovarati na upite čarobnjaka. Jednom kada to završi, valja pokrenuti i ključni element u cijelo proceduri - Powerful Scan. Time će se pronaći svi eventualni zaostali tragovi nakon deinstalacije (pretraživanje je prilično temeljito, no ne i savršeno), a u slučaju da štogod bude pronađeno (bilo zapisi u registarskoj bazi ili zaostale datoteke), moći ćete ih ukloniti u dva klika mišem.

Prisilna deinstalacija funkcionira otprilike na sličnom principu, no njoj ćete morati ručno ukazati na izvršnu datoteku programa koji želite ukloniti. Nakon toga kreće ista procedura kao i kod klasične deinstalacije. Od drugih mogućnost vrijednih spomena, IObit Uninstaller nudi opciju uklanjanja aplikacija s popisa instaliranih programa, izvor liste u tekstualnu datoteku, otvaranje zapisa o aplikaciji u registarskoj bazi (automatski će se pokrenuti editor registarske baze) te pregled logova deinstalacija. Drugim riječima, bez obzira što ne nudi cijelu plejadu značajki, ipak je riječ o alatu koji svoj posao obavlja dobro, a svakako mu je prednost to je besplatan i, možda još važnije, portabilan.

IObit Uninstaller 2.0

Namjena


 Alat za temeljitu deinstalaciju aplikacija

Platforma

 Windows XP/Vista/7

Veličina

 1,2 MB

Status

 Besplatan

Download

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.freenew.net/windows/iobit-uninstaller-2-0/68873.htm

URL

Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://www.iobit.com/advanceduninstaller.html

bug.hr
a n n a

Offline anna

 • VIP
 • ****
 • Posts: 469
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 215
 • Gender: Female
 • ...a n n a...
Task Manager
« Reply #39 on: Sep 12, 2011, 12:24:04 »
Task Manager


Koliko ste se puta našli u situaciji da neki proces troši gotovo 100% vremena vašeg CPU-a, a vi niste sigurni o kojem je procesu riječ odnosno kojoj aplikaciji navedeni proces pripada? Koliko ste puta željeli vidjeti koliko virtualne, a koliko fizičke memorije zauzima pojedina aplikacija? Dali ste ponekad samo željeli vidjeti što se događa „ispod haube“ vašeg Windows operativnog sistema?

Ukoliko su vas mučila ovakva pitanja, a alat uz pomoć kojeg ste tražili odgovore na njih je Task Manager, tada nastavite čitati jer je Process Explorer alat bez kojeg u buduće nećete moći ni zamisliti dijagnostiku operativnog sistema dok će Task Manager biti samo nešto čime ste se služili u prošlosti.

Uopćeno govoreći, Process Explorer je alat koji će vam omogućiti da vidite na koji način procesi koji su pokrenuti na vašem operativnom sistemu troše sistemske resurse. Najčešće je tu riječ o CPU i RAM podsistemu, ali alat može poslužiti i za monitoring diskovnog i mrežnog podsistema odnosno interakcije pojedinih procesa s tim podsistemima.

Ono što će vas sigurno zapanjiti odmah po pokretanju navedenog alata je ogromna količina informacija koja će vam biti dostupna bez ikakve konfiguracije alata tj. konfiguracije njegovog sučelja. Prva stvar koja upada u oko je prikaz parent/child odnosa pojedinih procesa pokrenutih na nadziranom OS-u. Zahvaljujući takvom prikazu, imamo znatno bolji pregled nad svim pokrenutim procesima u odnosu na flat prikaz koji koristi Task Manager.

Preglednosti i boljem uvidu u porijeklo pokrenutih procesa doprinose i različite boje kojima su obojane pojedine vrste procesa. Procesi koji su pokrenuti pod korisničkim nalogom korisnika koji je pokrenuo PE su obojani u plavo, procesi koji pripadaju servisima su obojani u rozu boju itd. Boje je moguće konfigurirati po vlastitim preferencijama.

Ako na temelju zadnje tri rečenice smatrate da su razlike između Task Managera i Process Explorera svedene na puke kozmetičke izmjene sučelja ovog potonjeg tada ste potpuno u krivu. Naime, Process Explorer je u mogućnosti „zaviriti“ unutar pojedinog procesa i dati nam uvid u dretve (eng. threads) koje pripadaju određenom procesu i koje, zapravo, rade konkretan posao u ime tog procesa. Osim dretvi tu su i druge iznimno korisne informacije o pojedinom procesu. Verifikacija digitalnih potpisa svih (ili samo pojedinih) procesa je iznimno korisna mogućnost koju nam ovaj alat nudi. Naime, velika većina procesa koji potječu od Microsofta (ili drugih respektabilnih proizvođača softvera) će biti potpisana i digitalno ovjerena. Ukoliko na svom sistemu pronađete proces koji nije potpisan (ili je potpisan, a nije digitalno ovjeren), to je znak za uzbunu i detaljno ispitivanje tog procesa jer bi se vrlo lako moglo raditi o malicioznom procesu.

Osim uvida u detalje procesa, uz pomoć ovog alata, procesima možemo do određene mjere i manipulirati pa tako neki proces možemo prekinuti (Kill), ponovno pokrenuti (Restart) ili pauzirati (Suspend). Ovjerom opcije Replace Task Manager iz izbornika Options ćemo i doslovno TM zamjeniti PE alatom pa kada god pokrenemo Task Manager zapravo će se pokrenuti Process Explorer.

Ovim kratkim tekstom smo doslovno samo zagrebli površinu svih mogućnosti koje nam Process Explorer nudi. Da bi se upoznali sa svim mogućnostima alata, predlažemo da ga pokrenete (nije potrebna instalacija) na svom sistemu i jednostavno proučite sve njegove mogućnosti. Alat možete preuzeti sa sysinternals web stranice koja je od 2006. godine dio microsoftovog TechNet sajta.

Uz Process Explorer na Sysinternals web stranici nalazi se još mnogo iznimno korisnih alata.Autori svih alata sa navedenog sajta su Mark Russinovich i Bryce Cogswell, dvojac koji je na projektu Sysinternals alata počeo raditi još davne 1996. godine. Svi sysinternals alati su besplatni za upotrebu, ali njihov source kod ne smijete koristiti prilikom izrade nekih svojih alata ili aplikacija. Zabranjena je i distribucija sysinternals alata tako da se korisnici potiču da alate preuzimaju direktno sa službenog sajta gdje se uvijek nalaze najrecentnije verzije.

pcchip.hr
a n n a