- Pričaonica

Currently:

Author Topic: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]  (Read 13896 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
OScam za sveznalice - korak po korak

Uvod u OScam

Dakle - oni koji prate situaciju na CS-sceni sigurno znaju da je OScam trenutno TOP 1 (ili broj 1) na ljestvici dostupnih emulatora na Linux platformama u kojem su objedinjene gotovo sve funkcije koje bi morao imati jedan CS-emulator (a radi se vrlo uspješno na tome da se objedine baš sve funkcije).

OScam emulator ima već duže vrijeme, a i trenutno, jako ogromnu podršku Linux zajednice i trenutno je u fazi vrlo velikog razvoja, a radi vrlo stabilno, kao i pouzdano, te i više nego OK u svim mogućim segmentima CS-a, a to je i inače emulator koji je napravljen upravo za rad sa satelitskim karticama, te naročito dobro radi sa Sky Italija NDS-lokalkama jer je upravo i zbog problema sa Sky Italija karticama i počeo njegov razvoj, a nije se krenulo od nule već je kao startna verzija iskorišten MPCS v0.9d.

OScam emulator je aplikacija otvorenog tipa (koda) koja se u ovom trenutku vremena i prostora intenzivno razvija i praktički svakodnevno izlaze nove verzije jer, kako se radi Open Source Cam-u (Open Source Cam = OScam), na njemu radi gotovo sveukupna Linux zajednica koju zanima satelitska problematika. Pri korištenju OScam emulatora podržan je i moguć rad sa jako puno protokola (newcamd, camd 3.xxx, radegast, serial, gbox, CCcam, DVBAPI, …), a OScam uspješno radi na gotovo svim Linux platformama (tuxbox, arm, mips, mipsel, sh4, powerpc, ...), te također i na Windows-ima i Mac OS-u! OScam emulator može raditi i bez kombinacije s nekim drugim emulatorom – dakle potpuno samostalno, a osim što može biti CS-server, može raditi i u CS-klijent varijanti, bilo kao klijent samih CS-emulatora (npr. CCcam, OScam, …), bilo kao klijent u uobičajenoj varijanti s NewCS-om i/ili Sbox-om!

OScam emulator ima tu odliku da jako dobro i pouzdano radi sa velikom većinom satelitskih kartica, tzv. lokalki (Sky Italija, Sky Germani, HD+, ORF, Skylink, DigiTV N3, Polsat, UPC, D+, KD, Tivusat N3, Platforma HD, SRG Swis, CSAT/C+, Bis TV, CYFRA+, CANAL DIGITAAL, REDLIGHT ELITE FUSION, RedHot, … … …), a u ovoj mojoj trenutnoj varijanti OScam emulator se koristi kao čitać satelitskih kartica (Viaccess), kao NewCamd CS-server, te i kao CCcam CS-klijent u tzv. samostalnoj kombinaciji.
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #1 on: Mar 02, 2011, 10:46:08 »
Kako je uopće nastao OScam?

U početku bijaše MPCS (Multi Protocol Card Server) i to je bilo čitanje satelitskih kartice, a mogli ste spojiti nekoliko emulatora korištenjem različitih protokola na MPCS, a taj MPCS je ustvari, moglo bi se reći, djed OScam-a, a sam razvoj tog MPCS-a je trenutno više ili manje zaustavljen. Zatim se pojavila i došla ideja da se ide dalje na toj bazi od MPCS-a (Multi Protocol Card Servera) i OScam je rođen.

Nove mogućnosti OScam-a, osim onih koje je imao MPCS, te i podrška za više razno-raznih satelitskih kartica dodana je s vremenom kako se OScam uspješno razvijao. OScam je postao ne samo card-server već i proxy. To znači da sada možete povezati različite emulatore na taj način da koristite emulatore koji koriste razne protokole (praktički skoro da nema nekih ograničenja) i OScam može "ćitati" udaljene kartice, te ih koristiti na udaljenim emulatorima - Oscam proxi-ima - kao svoje vlastite satelitske kartice koristeći različite protokole. Nešto što nikada ranije nije postojalo u tom obimu.

Zanimljiva je činjenica da ne postoji vlastiti "OScam-protokol" za povezivanje OScam poslužitelja (servera) i klijenta samog OScam-a (dakle za spajanje dva OScam-a). Za sada, nema razloga za izmišljanje potpuno novog protokola koji bi samo OScam razumio iako postojeći protokoli nisu savršeni. Za spajanje OScam-a na OScam može se koristiti bilo koji protokol od podržanih. Napravite Vaš vlastiti izbor što želite koristiti, a izbor je vrlo obilan. Možda jednog lijepog dana, kada razvoj OScam-a dođe u neko konačno stanje, a skoro svaki bug bude riješen i sve bude funkcioniralo kako i treba funkcionirati, programeri mogu razmisliti o izmišljanju vlastitog protokola OScam-a. No, za sada to nije na popisu prioriteta, a početi upravo sada razvoj protokola koji samo OScam razumije bio bi pogrešan trenutak – kako to trenutno promišljaju oni koji vode ovaj vrlo uspješan projekat nazvan OScam.

Više različitih protokola, poput CCcam protokola, dodano je tijekom vremena kako je "stvar" napredovala. To se i nadalje stalno razvija. Dvbapi (OScam vlastiti emulator) je dodan također nešto kasnije, a on omogućuje rad OScama u tzv. samostalnoj kombinaciji.

Dakle – preostaje nam čekati i vidjeti kako će se to završiti sa OScam-om, a kako se radi o aplikaciji otvorenog tipa (koda) možemo se, ako to želimo, i aktivno uključiti u stvaranje iste.
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #2 on: Mar 02, 2011, 11:23:25 »
Konfiguracijske datoteke OScam emulatora

Konfiguracijske datoteke OScam emulatora bi se mogle podijeliti na:

1. glavne (oscam.conf, oscam.server i oscam.user)
2. pomoćne (oscam.provid, oscam.services, oscam.srvid, oscam.ac, …)

Ova tema je zamišljena u prvom redu da se malo "razbistri" ova OScam problematika i opcije u njegovim konfiguracijskim datotekama kojih ima i malo poveći broj.

Za informacije o sadržaju u glavnim konfiguracijskim datotekama preporučuje se da pročitate dokumentaciju koja dolazi sa pojedinim OScam distribucijama, a također i za sam sadržaj pomoćnih konfiguracijskih datoteka, jer samo ime, odnosno tip (ekstenzija) pojedine pomoćne datoteke govori što se u njoj nalazi, najbolje je također da konzultirate DOKUMENTACIJU OScam-a koja je i više nego zadovoljavajuća i OK sa detaljnim opisima pojedinih opcija OScam-a, a kako se OScam tokom svog ovog vremena razvijao, a i dalje se razvija, pojavljuju se i nove konfiguracijske datoteke, a isto tako i nove opcije u već postojećima konfiguracijskim datotekama, a i neke od postojećih (starih) opcija se mijenjaju, ili čak i ukidaju.
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #3 on: Mar 02, 2011, 11:26:43 »
Pa prije nego što nastavim sa ovim pokušajem da se malo "razbistri" ta OScam problematika – da Vam izložim mali plan kako sam to uopće zamislio napraviti:

1. Prvo sam mislio "obraditi" dvije od onih najvažnijih konfiguracijskih datoteka OScama (oscam.user i oscam.server).

2. U konfiguracijskoj datoteci oscam.user - kako će se moći vidjeti, a to već i vjerovatno znate - konfiguriraju se razno-razni korisnici koji se onda spajaju na Vaš OScam server sa razno-raznim protokolima (koje ste već odabrali po svom ćefu i nahođenju), a ti protokoli za pojedine korisnike se moraju konfigurirati u glavnoj konfiguracijskoj oscam.conf datoteci.

3. U konfiguracijskoj datoteci oscam.server - kako će se moći vidjeti, a to već i vjerovatno znate – konfiguriraju se razne kartice, tj. čitači kartica koje onda koristite na Vašem OScam serveru, a to mogu biti tzv. pravi čitaći kartica (tzv. OScam interni ili/i eksterni čitaći kartica) ili/i veza do udaljenih poslužitelja (CS-servera) na bilo kojem protokolu koji OScam podržava (tzv. OScam proxy čitaći kartica), a na te udaljene poslužitelje (CS-servere) se možete spojiti preko IP-adrese (ako je spajanje preko tzv. lokalne mreže) ili/i preko DNS-adrese (ako je spajanje preko tzv. vanjske mreže. Treba akceptirati da ovo "na bilo kojem protokolu" u prethodnoj rečenici nema veze sa protokolima koji se moraju konfigurirati za pojedine korisnike u glavnoj konfiguracijskoj oscam.conf datoteci, jer ovo u ovoj datoteci i, naravno, nisu korisnici na Vašem OScam serveru već čitaći kartica, tj. same kartice.

Na kraju ovog malog plana još samo da napišem – ako se neki slučajno pitaju – zašto ne krećem od glavne konfiguracijske oscam.conf datoteke, koja bi evo kao treća trebala biti na redu u ovom pokušaju da se malo "razbistri" ta OScam problematika: razloga su dva, prvi je taj što bih htio da zainteresiranim korisnicima za ovu problematiku prvo "sjedne" ovo brdo "pojmova" iz konfiguracijskih oscam.user i oscam.server datoteka, a drugi razlog je taj što se tokom ovog razvoja OScama upravo najveće izmjene i novine dešavaju baš u glavnoj oscam.conf konfiguracijskoj datoteci pa bih htio da se toga što više dogodi prije nego što ta datoteka dođe u ovo razmatranje.

(nastavit' će se)
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #4 on: Mar 03, 2011, 07:57:37 »
Konfiguracijska datoteka oscam.user

Opcije u konfiguracijskoj oscam.user datoteci:

[account]
user                   =
pwd                    =
description            =   
hostname               =
betatunnel             =
uniq                   =
sleep                  =
sleepsend              =
caid                   =
au                     =
group                  =
services               =
ident                  =
class                  =
chid                   =     
monlevel               =
expdate                =
disabled               =
allowedtimeframe       =
numusers               =
penalty                =
failban                =
suppresscmd08          =
keepalive              =
cccmaxhops             =
cccreshare             =
cccignorereshare       =
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #5 on: Mar 03, 2011, 07:59:31 »
Opcija "user" u konfiguracijskoj datoteci oscam.user u kojoj je definiran naziv (ime) sa kojim se pojedini korisnik (user) može uopće spojati na OScam server (dakle može za svakog pojedinog korisnika biti drugačija):

U orginalu:
user = name
  account name, required


U slobodnom prijevodu:
user = name
  naziv računa (korisnika, klijenta, usera), morate to definirati


Napomena:
Svakom pojedinom korisniku (klijentu, useru) morate dodijeliti naziv - naravno.
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #6 on: Mar 03, 2011, 08:01:48 »
Opcija "pwd" u konfiguracijskoj datoteci oscam.user u kojoj je definirana šifra (lozinka, pasword) sa kojim se pojedini korisnik (user) može uopće spojati na OScam server (dakle može za svakog pojedinog korisnika biti drugačija):

U orginalu:
pwd = password
  password for account, required


U slobodnom prijevodu:
pwd = password
  šifra (lozinka, zaporka, pasword) za račun (korisnika, klijenta, usera),
  morate to definirati


Napomena:
Svakom pojedinom korisniku (klijentu, useru) morate dodijeliti šifru – naravno.
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #7 on: Mar 03, 2011, 08:04:22 »
Opcija "betatunnel" u konfiguracijskoj datoteci oscam.user u kojoj je definirano da li pojedini korisnik (user) može koristiti tzv. beta-kanal tj. prijenos podataka sa jednog sistema kodiranja na drugi na OScam serveru (dakle može za svakog pojedinog korisnika biti drugačija):

U orginalu:
betatunnel = <CAID>.<ServiceID>:<target CAID>[,<CAID>.<ServiceID>: <target CAID>]...
  define Betacrypt tunneling (max. see CS_MAXTUNTAB in globals.h) 
  The ServiceID can also be used for wildcarded CAIDs.

  example: betatunnel = 0100.0001:0200,0300.0004:0500
                betatunnel = 0600.FFFF:0700


U slobodnom prijevodu:
betatunnel = <CAID>.<ServiceID>:<target CAID>[,<CAID>.<ServiceID>: <target CAID>]...
  definiranje Betacrypt "tuneliranja" za prijenos podataka sa jednog sistema kodiranja
  na drugi (vidi koliki je maksimalni broj CS_MAXTUNTAB u globals.h) 
  U podatku Service-ID se mogu koristiti i zamjenski znakovi, npr. FFFF.

  primjeri: betatunnel = 0100.0001:0200,0300.0004:0500
               betatunnel = 0600.FFFF:0700


Napomena:
Eto kako to "tuneliranje" može npr. izgledati za SKY Germany satelitski paket (ex Premiere) -> betatunnel = 1833.FFFF:1702, a što je veoma bitno za ispravan prikaz HD kanala toga sasvim solidnog satelitskog paketa.
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #8 on: Mar 03, 2011, 08:08:19 »
Opcija "uniq" u konfiguracijskoj datoteci oscam.user u kojoj je definirano na koji način se pojedini korisnik (user) može spojati na OScam server (dakle može za svakog pojedinog korisnika biti drugačija):

U orginalu:
uniq = 0|1|2|4
 unique level:
   0 = disabled, default
   1 = only one connection per user is allowed
   2 = set user to fake if source ip is different
         (e.g. for newcamd clients with different CAIDs and ports)
   3 = only one connection per user, but only the last login
         will survive (old mpcs behavior)
   4 = set user only to fake if source ip is different,
         but only the last login will survive


U slobodnom prijevodu:
uniq = 0|1|2|4
 unikatne (jedinstvene, posebne) razine:
   0 = opcija isključena, zadano, tj. predefinirano
   1 = samo jedna veza (konekcija) po korisniku je dopuštena
   2 = postavlja korisnika kao lažnog ako je izvorni IP drugačiji
         (npr. za newcamd klijente s različitim CAID-om i port-om)
   3 = moguća je samo jedna veza (konekcija) po korisniku, a samo je zadnja
         prijava (login) u radnoj funkciji (radi kao na izvornom starom MPCS-u)
   4 = postavlja korisnika kao lažnog samo ako je izvorni IP drugačiji,
         a samo je zadnja prijava (login) u radnoj funkciji


Napomena:
Dakle s ovom opcijom se regulira da li se klijent (korisnik) u isto vrijeme može samo jednom prijaviti ili mu je i više puta dopušteno da se prijavi.
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]

Offline B@mbi

 • Co-Administrator
 • *****
 • Posts: 1046
 • Country: hr
 • Activity:
  0%
 • Ugled: 221
 • Gender: Male
Re: OScam za sveznalice - korak po korak tutorial [uputa]
« Reply #9 on: Mar 03, 2011, 08:10:39 »
Opcija "caid" u konfiguracijskoj datoteci oscam.user u kojoj je definiran tzv. sustav kodiranja (CA-ID) satelitskog paketa koji pojedini korisnik (user) može pratiti (koristiti) sa Vašeg OScam servera (dakle može za svakog pojedinog korisnika biti drugačija):

U orginalu:
caid = <CAID>[&<mask>][:<CAID>[&<mask>]...
  limit CAIDs, default:all CAIDs, required

  example: caid = 0100&ffff:0200:0300&ff00


U slobodnom prijevodu:
caid = <CAID>[&<mask>][:<CAID>[&<mask>]...
  ograničavanje sustava kodiranja (CA-ID),
  zadano, tj. predefinirano: svi sustavi kodiranja (CA-IDs),
  potrebno je to definirati

  primjer: caid = 0100&ffff:0200:0300&ff00
DM 800se HD [Mlin za HD Sat TV i HD MultiMediju]
CCcam [1 Via cards]
Stab HH120 [42E-30W]